Filmvisning: The Antifacists

Etter krigen sa vi aldri igjen. Aldri igjen til nazisme og aldri igjen til fascisme. Og de fleste av oss har tenkt at dette er ideologier som har vært plassert på historiens skraphaug for alltid. De siste årene har vi likevel sett en oppblomstring av disse ideologiene. I Hellas har Gylden Daggry seilt fram i kjølvannet av innstrammingspolitikken. I USA har en alt-right bevegelse med tydelig nazistisk retorikk og symbolikk, vært viktige støttespillere for Trump. I England var rasistiske og fascistiske strømninger dominerende i Brexit valget. Og det var helt fram til valgnatta åpent for at fascistisk orienterte Geert Wilders og Marine le Pen skulle ende opp som presidenter i henholdsvis Nederland og Frankrike. Så tydeligvis er det noen som har glemt at vi sa aldri igjen.

Dette er heller ikke noe som skjer langt der borte. I Fredriksstad har den Nordiske Motstandsbevegelsen, som av terrorforskere blir ansett som en terrorgruppe, varslet at de vil gå i demonstrasjonstog mot “Homolobbyen”. Politiet i Fredriksstad svarte med å nekte både nazistene og den folkelige motdemonstrasjonen å markere seg den aktuelle datoen. Samtidig som de har vært svært opptatt av å kommunisere til media at de gjerne samarbeider med nynazistene med å finne en annen dato de kan marsjere med paroler om å knuse minoriteter.

I 2013 i Sverige stormet plutselig en gruppe bevæpnede nazister frem mot en fredelig antirasistisk markeringen. De kastet fyrverkerier og glassflasker mot eldre og småbarnsfamilier med barnevogner mens de ropte nazistiske slagord. Politiet klarte ikke beskytte antirasistene mot de voldelige nazistene. Antifascister på plass danner en mur med sine egne kropper for å beskytte andre demonstranter fra nazistgjengen. Nazistene blir slått tilbake men en av deres ligger igjen blødende på bakken.

Året etter, på kvinnedagen den åttende mars, blir feministen og antirasisten Showan Shattak brutalt angrepet av en gruppe nazister som hadde spanet i området for å finne folk som de kunne skade. En nazist hogde Showan med en kniv i hodet slik at han havnet i koma. Nazisten flyktet etterpå til Ukraina hvor han kunne gå fritt sammen med andre nazister i et helt år innen han ble pågrepet av myndighetene og utlevert til Sverige.

Hvordan dømmer rettsstaten Sverige i de to tilfellene? Begge handlet om antirasister som ble angrepet av nazister, men i det ene tilfellet lå en nazist igjen på bakken og i det andre tilfellet en antifascist. Hvem får hardest dom? Nazisten eller antifascisten?

Filmen The Antifascists omhandler blant annet disse to hendelsene i Sverige, og framveksten av fascisme i Europa. Dette er en av de første anledningen til å se filmen i Norge, og første gang den vises nord for Svartlamon.

The Antifacists vises onsdag kveld 20.00 på Festivalhuset