Filmvisning – AWAKE: A dream from Standing Rock

I 2016 var hele verdens øyne rettet mot Siuox indianerne i Standing Rock i North Dakota, og deres kamp mot Dakota Access Pipeline. Dakota Access Pipeline er et oljerør som sammen med Keystone XL inngår i et nettverk av oljerør fra Canada i nord til Mexicogulfen i sør. Rørsystemet skal i hovedsak frakte skitten olje fra oljesand i Canada, og hydraulisk frakturering (fracking) i USA. På samme måte som at Norge, til tross for Parisavtalen, insisterer på behovet for å utlyse nye leterettigheter, overser USA den globale klimatrusselen til fordel for egne kortsiktige økonomiske interesser.

AWAKE: A dream from Standing Rock vises torsdag 23.00 på Festivalhuset

I april 2016 etablerte en gruppe Sioux-indianere fra reservatet Standing Rock en leir for å vise motstand mot den pågående byggingen av oljerøret. Leiren fikk raskt oppmerksomhet og urfolk fra hele USA sluttet seg til. Det har blitt sagt at dette var første gang i historien at alle de første nasjonene i USA sto sammen om en sak.

Den ikke-voldelige direkte aksjonen fikk gradvis større oppmerksomhet gjennom sommeren, og de fredelige aktivistene ble møtt med fullstendig uproporsjonale voldelige aksjoner fra amerikanske myndigheter. Til tross for, eller kanskje på grunn av, dette fikk leiren stadig større oppslutning, og urfolk og aktivister fra hele verden sluttet seg til.

Den amerikanske urbefolkningen kaller rørledningen for den svarte slangen, og mener rørledningen oppfyller en gammel profeti om en svart slange som vil bukte seg gjennom landet, vanære hellige steder, og forurense jorda og vannet. Rørledningen slik den blir bygd vanærer de lokale hellige stedene og er et direkte angrep på urfolks suverenitet. Et av de mest kritiske punktene for motstanden mot rørledningen er at den blir gravd ned under Missouri-elven, som er en svært viktig ferskvannskilde. En lekkasje her vil ødelegge drikkevannet for 18 millioner mennesker og være katastrofal for alt lokalt liv.

Globalt er utviklingen av et rørsystem for å frakte olje fra oljesand og hydraulisk frakturering en direkte hån mot Parisavtalen og internasjonal innsats mot en katastrofal klimakrise. Som for å understreke dette var det å sette i gang byggingen av rørledningen, etter at den var midlertidig stoppet, noe av det første Trump gjorde etter at han ble president. Som kjent fulgte han opp med å erklære at USA ville trekke seg fra Parisavtalen litt tidligere i vår.

Peaceful Prayer

Peaceful Prayer
Picture 1 of 11

AWAKE: A dream from Standing Rock forteller historien om den urfolksledede motstanden mot byggingen av Dakota Access Pipeline. En kamp som til tross for at den tapte slaget om et ledd i utbyggingen har endret selvforståelsen til de amerikanske urfolkene, og lagt listen på nytt for hvordan kampen for rent vann, miljø og planetens framtid utkjempes.

Filmen er regissert av de Oscar nominerte filmmakerne Josh Fox (Gasland) James Spione (Incident in New Baghdad) sammen med Myron Dewey grunnlegger av Digital Smoke Signals. Filmen er skrevet av Floris White Bull, Josh Fox and Myron Dewey. Produsert av Oscar nominerte Amy Ziering (The Invisible War), Golden Globe nominerte skuespiller Shailene Woodley (Divergent, A Fault in Our Stars) og Lauren Taschen. Rådgivere har vært Floris White Bull og Douglas Good Feather. Musikken er skrevet og framført av Nahko (Nahko and the Medicine People) og Prolific the Rapper. Medprodusenter har vært Kyle Cadotte, Deia Schlosberg, og Teena Pugliese.

Det er første gang filmen vises i Norge.

Karlsøyfestivalen viser med dette sin støtte til urfolket og aktivistene i Standing Rock, og alle som kjemper for retten til rent vann verden over.