Velkommen til Karlsøyfestivalen 2018!

Konserter / Kunst / Seminarer / Lokal mat / Fisk / Frihet / Protest / Solidaritet / Politikk / Vegetarmat / Kjærlighet / Galleri / Musikk / Familiecamp / Barn / Blomster / Debatt / Miljøvern / Gamle kjente / Motkrefter / Festivalavis / Lekeplass / Raddiser / Bålkos / Lavvo / Utstillinger / Villsau / Måker / Økolandsby

Karlsøyfestivalen ønsker å markere at det i år er 50 år siden 1968. På samme måte som Karlsøya ofte omtales i mytiske vendinger som hippieøya i nord, står 1968 i historien som hippienes år.

Den mytiske fortellingen om 1968 og hippienes tidsalder maner fram bilder av blomsterbarn som holder hender mens de danser barfot i ring med blomsterkranser i håret. Og de mytiske fortellingen om Karlsøya ligger ikke langt bak.

Og selv om dette kanskje fortsatt høres ut som oppskriften på det gode liv for noen. Så er det ikke dette som er fokuset for Karlsøyfestivalen sin markering av 1968. For 1968 handlet om så mye mer.

Vakre Karlsøya i Troms.

På den ene siden var det jo faktisk en livsstilsrevolusjon som utfordret etablerte sannheter om det gode liv. Man eksperimenterte ikke bare med rusmidler, men også med seksualitet og livsstil som såden. Det handlet ikke bare om identitet og å finne seg selv. Den motkulturelle revolusjonen fra 1968 var helt sentral for feminisme, likestilling og skeive rettigheter i påfølgende tiår. Og fortsatt fram til i dag.

1968 var også et fokuspunkt for mange av de viktigste politiske kampene som fortsatt er høyaktuelle den dag i dag. Kamp mot militarisme er kanskje enda viktigere i dag. Global Peace Index 2017 viser at det kun er fire av verdens land som ikke er involvert i væpnet konflikt.

Selv om det i dag er et stort fokus på klima så ser vi også en natur som er ute av balanse med seg selv. CO2 ekvivalenter er kun en del av en helhetlige miljøkamp som framstår som stadig mer nødvendig. Å leve i pakt med naturen er ikke lengre bare en fjern hippiedrøm, men noe som synes helt nødvendig for at menneskeheten skal kunne fortsette å eksistere på planeten vår.

Og når krig, klimakrise og fattigdom sender stadig flere mennesker på flukt blir internasjonal solidaritet mer nødvendig enn noensinne.

Karlsøyas moderne historie er tett knyttet sammen med ideer og sosiale bevegelser som fant et historisk fokus i 1968. Tanker om et alternativt samfunn basert på solidaritet og selvberging lokket ungdom til å flytte til Karlsøya tidlig på 70 tallet og utover 80 tallet.

Selv om Karlsøya aldri ble det utopia som mange drømte om, lever fortsatt drømmen om en ny og bedre verden på Karlsøya.

Vi inviterer derfor aktivister, alternative miljøer og alle de kreftene som kjemper for en annen og bedre verden preget av solidaritet, medfølelse og kjærlighet til å komme å skape Karlsøyfestivalen 2018 sammen med oss.

Ikke for å mimre over 1968 som en svunnen tid. Men for å bruke tilbakeblikket til å forstå kampene vi kjemper i dag, lokalt og globalt. Gjerne barfot og med blomsterkrans i håret, om det er det man vil. 

Velkommen til Karlsøyfestivalen 2018!