Festival,  Politikk

Le quartier libre (det frie nabolaget)

Karlsøyfestivalen får besøk av 2 aktivister fra jordbruksokkupasjonen Le quartier libre i Dijon i Frankrike, som forteller om kampen, livet og fremtiden til dette nabolag og deres venner.

Quartier des Lentillère er et okkupert, autonomt nabolag i utkanten av byen Dijon nord-øst i Frankrike. Området er det siste gjenværende dyrkbare jordbruksarealet innenfor byens urbaniseringsgrense.

Når prosjektet begynte var området preget av forlatte hus og jordbruksareal. I år kan nabolaget feire åtte år med vellykket jordbruksokkupasjon og de forlatte området har fått nytt liv.

Det som begynte som et lite kollektivt hageprosjektet har med årene vokst og tatt nye former. Prosjektet rommer i dag flere grønnsaksjorder, parsellhager, forsamlingslokaler og verksteder hvor et utall forskjellige aktiviteter, konserter, markeder og møter tar plass.

Samtidigt har Dijon kommune planer om å ødelegge det som er skapt de siste åtte årene og forvandle det til en byggeplass for å skape det som de kaller for et “eco-nabolag”.

Quartier des Lentillère er en del av større bevegelse i Frankrike hvor jordokkupasjoner har vært en demostrasjonsform mot miljøskadlige og asosiale projekter. Den mest internasjonalt kjente  er “la ZAD”, hvor man nylig vant kampen mot byggingen av en ny flyplass.

Foredraget vill vare på engelsk og ha innslag av bilder og video.

Torsdag 17.30 Zapatista Bar, Festivalhuset

Følg de på facebook her.