Årets artister,  Artister,  Festival,  Musikk

Razika

Karlsøyfestivalen er særdeles stolte av å kunne presentere første band ut til 20-års jubileet i sommer. Razika reiser i sommer ut på sin siste festivalturné før de setter et foreløpig punktum for bandet. Alle som har opplevd Razika live vet at det blir en fest med hitsingler i fleng og vi gleder oss til å høre den bittervakre «Vondt i hjertet», «Gutten i dongerijakke», «Faen ta deg», «Oslo» og «Syndere i sommersol». Alt blir servert med Razikas signaturlydbilde – en herlig blanding av indiepop med forfriskende elementer av ska.

Der de første albumene innebar en uimotståelig smeltedigel av ska, pop, punk og reggae, sterkt påvirket av de bergensbaserte bandene The Aller Værste, Gjennomslag og Program 81/82 og Alle Tiders Duster, skiller bandets nyeste plate «Sånn kjennes verden ut» seg ut med et mer pop og rock-vennlig uttrykk. Tekstuniverset har modnet og består av fortellinger om livet i en brytningsfase. Tempoet er saktere, produksjonen er varmere og lydbildet større – men musikken er likevel energisk, livsbejaende og full av kraft. Jentene i Razika har kjent hverandre siden de startet på barneskolen, spilt sammen siden de var femten år gamle, og har holdt på i snart 13 år.

Singelen «Se deg ikke tilbake» er et ektefødt barn av flyktningkrisa for et par år siden, Listhaugs innstramningspolitikk og det Razika opplevde som frustrasjon over omseggripende fremmedfrykt. «Kjære Norge – hvor hardt må hjertene slå?» synger Marie Amdam, på et lydteppe i klassisk Razika-stil med blåsere og handclaps. Musikkhistorien har en lang tradisjon med politiske protest- og solidaritetssanger. Den vil Razika absolutt være en del av.

Razika legger opp etter 2019
Razika på Spotify
Razika på Facebook