Årets artister,  Artister,  Musikk

Tusmørke

Tusmørke er noe av et unikum i norsk musikkliv og kan sies å være norske mestre i mørk psykedelia. Den Oslo-baserte gruppa utforsker eldgammel lokal folklore, sfærene hinsides døden og universet og de umerkede stiene langt unna allfarvei. La Tusmørke føre deg bak lyset, gjennom den tetnende skumringen; forsvinn inn i natta og gjenoppstå med morgendemringen, hodet fylt av underlig innsikt og håret fullt av fremmed løv.

“Vår taktikk er uforutsigbarhet. Vår kampsang er Irrasjonalen. Skumringen faller på som en fotsid kappe fra Jema el-Fnaa; Tusmørke åpenbarer fremtidens musikk, beåndet av fortiden.”

Skattegravere i Grefsenåsen

Tusmørke spiller urprogressiv rock, med fløyter, fuzzgitar, hammondorgel, mellotron, theremin, fortryllende melodier, store harmonier, lange låter med store stemningsvariasjoner og taktskifter. De ligner litt generelt på mange andre fra denne tida, og samtidig ingen andre spesielt. Man blir ikke Jethro Tull bare på grunn av ei framtredende fløyte. Faktisk har Tusmørke heller en lyd som minner om norsk prog fra fortida godt hjulpet av gamle synthesizere i et lydbilde dominert av medrivende grooves og fløytetriller. Dette bandet anbefales dem som elsker tyrkisk funk fra 70-tallet, Black Widow og (det gamle) NRK.

Benediktator i aksjon

Forrige gang Tusmørke gjestet Karlsøyfestivalen (2013) ble et feststemt festivalpublikum dysset inn i bandets fortryllende tekster og psykedeliske toner. Siden den gang har bandet kommet med mer enn en håndfull album, et par fyldige EPer i tillegg til et album fra barneforestillingen Bydyra. Så ingen skal si at Tusmørke har ligget på latsida siden sist. Vi gleder oss til å bli med på en kosmisk reise mellom himmel og helvete med Benediktator, Krizla, HlewagastiR og Fenomenet Marxo Solinas på Karlsøyfestivalen i sommer!